Върни се горе

Възникнала преди няколко часа донорска ситуация дава шанс за живот на българския гражданин, който снощи беше спешно транспортиран от Гърция с остра чернодробна недостатъчност. Както вече беше съобщено, по указание на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова специален медицински екип, координиран от Изпълнителна агенция по трансплантация, осигури прехвърлянето на пострадалия в УБ „Лозенец”.

            Информацията за новия донор е постъпила  днес от координатора   в Областната болница в гр. Русе. Донорът е 43-годишен мъж с черепно-мозъчна травма, изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласие за използване на органите за трансплантации.

След пристигането на органите в столицата, специалистите предстои да направят анализ на тяхното състояние.  В Университетска болница „Лозенец”, където е настанен 19-годишния младеж, вече са готови за трансплантацията на черния дроб. Сърцето и двата бъбрека ще бъдат също изследвани и след това ще бъдат определени потенциалните реципиенти по имунологичната съвместимост, клинично състояние и други медицински показатели. Бъбречните трансплантации ще бъдат извършени в УМБАЛ „Александровска” – София, а сърдечната – в болница „Света Екатерина”.

        Министерство на здравеопазването изразява дълбока  благодарност към близките на донора за техния високохуманен и благороден жест, благодарение на който могат да бъдат спасени четири човешки живота.

 

Сподели в: