Върни се горе

    Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Донорът е 58 годишна жена, която на 09.08. е изпаднала в мозъчна смърт в областната болница във Велико Търново. Близките са дали съгласие органите да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека. 
     Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Реципиентът е 28-годишен мъж. По същото време във Военномедицинска академия е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Никола Владов. Реципиент е 46- годишен мъж. 
     Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация. 
     По-късно днес предстоят трансплантациите на двата бъбрека. Те ще бъдат извършени в УМБАЛ „Александровска” от екипа на проф. д-р Петър Панчев. След проведените имунологични изследвания комисия е определила за реципиенти двама 46 годишни мъже. 
     Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Сподели в: