Върни се горе

От днес на територията на община Нови Искър започва да функционира нов Филиал на ЦСМП - София.
На официалното откриване присъстваха ръководители на местната власт, народни представители от 40-то Народно събрание, представители на структури на МЗ.
От името на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев приветствие по случай новата придобивка отправи началникът на неговия кабинет д-р Иван Букарев. Той изтъкна удовлетворението на ръководството на министерството от успешното финализиране на проекта за нов Филиал и подчерта, че това ще бъде от голямо значение за своевременно оказване на спешна помощ на хората от общината. "С работата на медицинските екипи в новия Филиал постигаме рязко скъсяване на времето за достигане на мястото на повикване и в много случаи за спасяване на човешки живот", заяви д-р Букарев. Той изрази благодарност към медицинските работници в спешната медицинска помощ, които 365 дни в годината, всеки час от денонощието се грижат за нуждаещите се хора.
Директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев каза, че с новия Филиал в община Нови Искър ще бъдат обслужени 27 000 жители на 17 населени места в общината на територия от 220 кв.км. Във Филиала са назначени 16 души от региона, в това число 5-ма лекари, 5 медицински сестри, 5-ма шофьори и 1 санитар. Филиалът разполага с 2 реанимобила, напълно оборудвани по европейските стандарти.
В изграждането на Филиала Министерство на здравеопазването е вложило 
72 000 лв. за ремонтни дейности и 43 733 лв. за медицинска техника и обзавеждане.

Откриването на Филиала е част от провежданата от МЗ политика на децентрализация на Спешната помощ с цел рязко скъсяване на времето за достигане на спешните екипи до мястото на повикването и съответно - по-бързата хоспитализация на нуждаещите се в най-близкото лечебно заведение. Децентрализацията на спешната медицинска помощ в София ще скъси близо 2 пъти времето, за което спешните екипи достигат до мястото на повикването.  

   

Сподели в: