Върни се горе

    Състоянието на двамата пациенти, на които в нощта срещу  сряда бяха трансплантирани бъбреци, остава стабилно. Общата оценка на лекарските екипи е, че възстановителният постоперативен период и при двамата трансплантирани засега протича нормално. 
    Пациентите, на които бяха направени бъбречни трансплантации, вече имат спонтанна диуреза. Лекарите следят постоянно бъбречната им функция, която постепенно се възстановява. 
    Бъбреците бяха трансплантирани след възникнала донорска ситуация, при която 55-годишна жена изпадна в мозъчна смърт и нейните близки дадоха съгласието си органите й да бъдат трансплантирани. 
   Информацията втората донорска ситуация за тази година постъпи в Изпълнителната агенция по трансплантация рано сутринта във вторник от УМБАЛ ”Проф. д-р Ст. Киркович” АД, гр. Стара Загора. Незабавно беше задействана системата за реакция при такива ситуации и бяха експлантирани двата бъбрека. Установено беше, че сърцето и черния дроб не са подходящи за трансплантация. 
   Двете бъбречни трансплантации са извършени в сряда в Университетска болница „Лозенец“. Реципиентите са жена на 51 г. от гр. Варна, която е на диализа от 2007 г. и мъж на 55 години от Област Пловдив, който е на диализа от 2009 г.    

Сподели в: