Върни се горе

Няма случаи на нов човешки грипен вирус (свински грип) в България, стана ясно на проведеното днес заседание на Националния пандемичен комитет. Комитетът се свика от вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем във връзка с обявеното от Световната здравна организация решение за повишаване на степента на тревога за грипна пандемия от фаза 4 на фаза 5. От страна на Министерството на здравеопазването в заседанието участва заместник-министър д-р Емил Райнов.
Представители на отговорните институции – Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, националните консултанти по епидемология и вирусология, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и директорът на Института по микробиология на БАН предоставиха информация за актуалната ситуация в страната и света и докладваха за предприетите и планирани противоепидемични мерки. 
Към момента няма регистрирани случаи на заболяването в страната, предприети са всички необходими мерки, предвидени в националния пандемичен план. Всички институции с компетентност в сферата са информирани за ситуацията и са в повишена готовност за реакция.
В съответствие с постъпващата информация за разпространението на грипния вирус и препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за контрол на заболяванията, отговорните институции ще предприемат адекватни на ситуацията допълнителни мерки при необходимост. Информацията ще бъде своевременно предоставяна от Министерството на здравеопазването.

 

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ НА НОВИЯ ГРИПЕН ВИРУС A /H1N1/ В ЕВРОПА

 

 

По информация на Европейския център за контрол на заболяванията към 11.00 ч. На 30 април броят на потвърдените случаи на заболяването е следният :

 

ИСПАНИЯ – 10

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – 5

ГЕРМАНИЯ-3

АВСТРИЯ – 1

 

На заседанието на Националния пандемичен комитет във връзка с обявената от СЗО степен на тревога от грипна пандемия от фаза 4 на фаза 5, бяха одобрени следните разпоредени от Министерството на здравеопазването допълнителни мерки на национално ниво :

 

1.                            На ГКПП с интензивен трафик по морската, въздушна и сухопътна граница на Република България се въвеждат дежурства на екипи на Спешна медицинска помощ и епидемиолози от РИОКОЗ.

2.                            Референтната Национална лаборатория по грип и остри респираторни заболявания има постоянна готовност за приемане и изследване на проби от съмнителни случаи

3.                            Създадена е организация за приемане и лечение на евентуални случаи на заболявания, предизвикани от нов грипен вирус в специализираните инфекциозни лечебни заведения. Осигурени са   антивирусни медикаменти за адекватно лечение в случай на необходимост.

4.                            Изготвени и са разпратени до всички РИОКОЗ и РЦЗ в страната дефиниции на случаи и алгоритъм на поведение при съмнения в случай на заболявания.  Същевременно в интернет страницата на МЗ са оповестени стъпки за действия, които гражданите следва да преприемат при наличие на грипоподобни симптоми. Посочените материали са изготвени изцяло във взаимодействие с Европейския център за контрол на заболяванията и даваните от него указанията.

 

Сподели в: