Върни се горе

В петък, 11 август (18:16 ч.) в МЗ е постъпило писмо от ДЗЗД „Консорциум електронно здравеопазване“, с което фирмата-изпълнител до 22.07. на услугата по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на Спешна помощ информира здравно министерство, че ще продължи да поддържа системите до избор на нов изпълнител. Като мотив е посочена „високата социална значимост на Спешна помощ“.

Припомняме, че още в четвъртък, 10 август, заместник-министър Мирослав Ненков информира обществеността за евентуалното преустановяване поддръжката на комуникационната свързаност. Д-р Ненков обясни, че при хипотетично прекъсване на поддръжката няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да е риск за здравето и живота на пациентите, тъй като МЗ разполага със собствена паралелна система за свързаност.

Във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили до 2009 г., посочи Ненков пред журналисти.

Повод за реакцията на зам.-министъра беше писмо от фирмата, в което ултимативно се предупреждава за спиране на дейностите по поддръжка, считано от 14 август.

В резюме: договорът между МЗ и ДЗЗД „Консорциум електронно здравеопазване“ е изтекъл на 22.07.2017г., а МЗ е пристъпило към единствената законова процедура – обявяване на нова обществена поръчка по реда на ЗОП.

Два месеца ще текат процедурите по обществената поръчка, като заложената пределна стойност е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашната.

Сподели в: