Върни се горе

Със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 - „въздържали се”, народните представители избраха д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването.  

Преди процедурата по гласуването, от парламентарната трибуна, д-р Константинов представи идеите си за промени в сектора, които повдига с цел да се инициира обществен дебат по тях.

Необходимо е със закон да се определят кои ще са национално значимите болници, така наречените структуроопределящи лечебни заведения. На тези болници ще се гарантира съответното финансиране, каза д-р Константинов. В тях доплащането ще е забранено, тъй като в тях здравноосигурените лица ще се лекуват напълно безплатно. Предстои финализиране на процедурата по остойностяване на клиничните пътеки, ще се преосмисли и системата на управление на държавните болници, изтъкна д-р Константинов. Според него 24 университетски болници са много за България и броят им трябва да се редуцира.

Очакванията за дисциплиниране на системата с въвеждането на електронна здравна карта са преувеличени, смята д-р Константинов. Идеята за здравна карта трябва да бъде доразвита, включително и осигуряване на финансиране с европейски пари, както e направено в Румъния.

Новият здравен министър подчерта пред депутатите, че важен елемент в предстоящите промени е решаването на проблемите на лекарите-специализанти. Времето на специализация  ще се счита за стаж и по време на специализацията си те ще бъдат осигурявани, каза д-р Константинов.

          На първия си брифинг за журналисти в кулоарите на Народното събрание, министър Стефан Константинов потвърди  намерението си всички основни стъпки предварително да се подлагат на обществена дискусия. Отново беше потвърдено намерението за определяне на болници, напълно безплатни за здравноосигурените хора. 350 болници на 7 милиона население са много, поне 100-120 трябва да са болниците от национално значение, заяви д-р Константинов.  В същото време той смята за необходимо да се увеличи финансирането на защитените болници в отдалечените райони,  за да имат хората достъп до лечение.   

 

 

Сподели в: