Върни се горе

На  пресконференция в Министерството на здравеопазването бяха обявени новите изисквания за здравословно хранене в училищата, които се въвеждат с Наредба №  37 - обн. ДВ. бр.63 от 7 август 2009 г. В пресконференцията взеха участие д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в МЗ, проф. Стефка Петрова, заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве” и национален консултант по диететика и хранене, д-р Мария Екимова – изпълнителен директор на УСБАЛ по детски болести и Биляна Манчева, представител на Инициативен комитет на родителите, регистрирани в портал «BG Мама».

 

Нови строги правила за продажба на храни и напитки в училищните столове и бюфети се въвеждат от 15 септември 2009 г. От същата дата влиза в сила новата Наредба 37, която урежда изискванията за осигуряване на здравословно хранене на учениците. Мерките са част от политиката на ЕС за намаляване на наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

Под строг контрол от здравните инспектори още от началото на учебната година ще бъде спазването на забраната на нездравословните  храни – заяви д-р Маша Гавраилова. Сред забранените храни тя посочи пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия. От училищните лавки трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия (с изключение на шоколад), сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши. Не се допуска и консумацията на сухи супи и сухи бульони от ученици. Ограничава се и използването на мазнини, захар и сол в училищните столове и бюфети. От менютото на учениците отпадат и газираните напитки.

Сред разрешените за консумация напитки - обясни д-р Гавраилова, са бутилираните изворни и трапезни води, натуралните 100 % плодови и зеленчукови сокове, плодовите и плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта, плодов и билков чай, топъл шоколад и айран без добавена сол. Задължително изискване за млечните продукти е да са със съдържание на мазнини до 2% и на нямат добавени растителни мазнини.

                Режимът на здравословно хранене включва предлагане на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и пълнозърнести макаронени изделия като макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа най-малко един път седмично.

                Наредбата предвижда веднъж седмично на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително трябва да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото трябва да са без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно ястие.

               

Проф. Стефка Петрова представи актуални данни за проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

Намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години: Платформа на ЕС за храненето, физическата активност и здравето, 2005; Бяла книга за стратегията на Европа за храненето, свръхтеглото и затлъстяването, свързани със здравето – съобщи проф. Стефка Петрова. Световната здравна организация организира Европейска Министерска конференция за противодействие на затлъстяването през 2006 г. в Истанбул, на която беше приет меморандум от правителствата на всички европейски страни за предприемане на активни  мерки за борба със затлъстяването.

През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми. Националното представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната, показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми и при децата. С  повишено тегло са 20%, от които 5% - със  затлъстяване. През 2008 г., в рамките на проект на ЕС, е осъществено проучване сред децата от първи клас, което установи, че  30% от тях са с наднормено тегло, като 17%  са със свръхтегло, а 13% са със затлъстяване. Свръхтеглото и наднорменото тегло пораждат риск от ранна хипертония при децата, от диабет и поредица други заболявания, обясни проф. Петрова.  Освен това децата приемат до 35% от необходимото за съответната възраст калций. Националният консултант по диететика и хранене е категорична, че всеки ден на трапезата трябва да има плодове и зеленчуци. Значителен процент от децата не приемат достатъчно количество фолиева киселина и Витамин Б.

 

                Очаква се с новата наредба за хранене в училищата да може да се постигне балансирано хранене сред децата. Контролът по спазването на наредбата се възлага на РИОКОЗ. Глобите и имуществените санкции варират от 100 лева до 5 000 лв.

 

 

Сподели в: