Върни се горе

Реализираният проект за енергийна ефективност вече носи икономически и екологични ползи на лечебното заведение

    На връх Бабин ден - 21 януари, Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и изп. директор на Университетската АГ болница „Майчин дом” проф. Виктор Златков ще открият официално напълно реновираната Централна реанимация и Оперативен блок I. На церемонията ще бъде финализиран и проект „Енергийна ефективност” на цялата сграда на най-голямата АГ-болница в страната. 
    Извършените строително-ремонтните дейности и частично оборудване в едно от най-важните звена на болницата, са на стойност 1 031 652 лева, от които 684 559 са средства на Министерството на здравеопазването, а останалите 347 093 са от приходи на болницата. През последната година в болницата са извършени 6428 операции, като ендоскопските (безкръвни) надхвърлят 1000. 
   По проект „Енергийна ефективност” изразходваните средства са в размер на 593 455 лв. Финансирането му бе осъществено с кредит. Изцяло е  подменена  дограмата на 15–етажната сграда на лечебното заведение. Монтирана е алуминиева и PVC дограма, а покривът на поликлиничната част на болницата са топло-и хидроизолирани. С реализацията на този проект болницата ще намали с 27,3% разходите си за отопление, което в екологично отношение намалява емисиите на въглероден диоксид с 522 тона.   
   На празника ще бъде извършен традиционния ритуал „Поливане” и ще бъдат определени тазгодишните носители на почетната награда „Златни ръце”. Удостоените с отличието са двама от водещите в страната онкогинеколози - доц. Божидар Славчев и доц. Никола Василев. Заедно с тях е номинирана и акушерката Нора Цанкова, която е с 37-годишен стаж в Родилна зала на „Майчин дом”.   
    Събитието ще се проведе в 11.00 ч. на 21 януари, понеделник,в аулата на „Майчин дом”, ет. 2.

Сподели в: