Върни се горе

 С акцията се подпомага попълването на Националната донорска публична банка за  лечение на пациенти с  онкохематологични заболявания, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки 

   Днес в поделение 54800 на Националната гвардейска част се проведе акция за набиране на потенциални донори на стволови хемопоетични клетки. Идеята за инициативата е на гвардейците, които искат да помогнат за лечението на техен колега, който боледува от остра миелоидна левкемия.
   Над 70 млади гвардейци се включиха в акцията, организирана от Изпълнителната агенция по трансплантации, Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „Александровска” и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Лекарски екипи от двете лечебни заведения взеха кръв от всички, които желаят да бъдат изследвани и са подписали документите за информирано съгласие. Предстои в Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска” да бъдат извършени имунологични изследвания, чрез които кръвта ще бъде HLA - типизирана и потенциалните донори ще бъдат включени в Националната донорска публична банка. По този начин те ще могат да помогнат при лечението на онкохематологични заболявания на много деца и възрастни, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки. 
    Всеки човек, който желае да бъде изследван за потенциален донор на стволови хемопоетични клетки, може да се обърне към лекарите от Клиниката по клинична имунология към УМБАЛ „Александровска”.

Сподели в: