Върни се горе

Близо 7000 лекари и професионалисти от Спешната медицинска помощ ще бъдат обучени по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Договорът за предоставянето на средствата беше подписан днес от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Проектът е на стойност 7 млн. лв. и е с продължителност 34 месеца. Средствата ще бъдат използвани и за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ.

Проектът е в съответствие с приоритетите на Министерството на здравеопазването и допълва предприетите мерки за осигуряване на специфични обучения по спешна медицинска помощ, подчерта социалният министър Гълъб Донев. Основната цел е повишаване на знанията и уменията на здравните специалисти, така че да се създаде устойчивост в системата, добави той.

В обучението ще бъдат включени всички работещи в системата на Спешната помощ - лекари, фелдшери, сестри, парамедици. Ще бъдат изготвени учебни програми, които ще бъдат различни за отделните видове служители.

Вицепремиерът д-р Илко Семерджиев уточни, че ще бъде изградена по-динамична среда за обучение на парамедици, за да може кадровият потенциал на Спешната медицинска помощ да бъде завършен. Предстои разработването на методики за периодична оценка на квалификацията и професионалните умения на работещите в спешната помощ. Периодично ще бъде извършвана проверка на квалификацията на работещите, а когато е необходимо, ще преминават през обучение.

Сподели в: