Върни се горе

«Разговаряхме подробно за законодателството в България и правилата, които са разписани във връзка с лекарствата. Винаги има начин те да се променят и парламентът има тази сила. Това, което можем да направим като изпълнителна власт, е да изясним ситуацията и да предложим решение, с което да намерим изход и да защитим интересите на пациентите. Но решението трябва да е законосъобразно.” Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков след срещата с представителите на фирмата-производител на инсулин „Ново Нордиск” – регионалния директор за Източна Европа г-н Анджей Попковски и представителя на фирмата за България Крум Касабов.  Срещата се състоя днес в Министерството на здравеопазването. На нея от страна на министерството участваха още заместник-министър д-р Емил Райнов и д-р Нина Ръсина – директор на дирекция „Лекарствена политика”.   

Това, което трябва да направим, обясни д-р Цеков, е да разгледаме още веднъж предложенията на фирмата и да преценим дали те са допустими от гледна точка на закона. Едно от предложенията на практика предвижда да се въведе доплащане за всички лекарства за домашно лечение, които са 100% заплатени от НЗОК. Това предложение е  неприемливо, коментира д-р Цеков. От една страна то ще се отнася не само за конкретните продукти на  фирмата-производител, но и за още над 300 лекарства. От друга страна ще принуди голяма част от българските пациенти да харчат допълнителни средства за своето лечение.

В случай, че не се постигне споразумение между Министерство на здравеопазването и фирмата-доставчик на инсулин „Ново нордиск”, и се наложи смяна на инсулина, твърде вероятно е да се наложи кратка хоспитализация при част от пациентите, подчерта д-р Нина Ръсина. Тя добави, че тези проблеми трябва да бъдат обсъдени съвместно с ендокринолозите.

Разговорите с представителите на фирмата-производител ще продължат и през следващата седмица. Заместник-министърът Валери Цеков увери, че Министерството на здравеопазването ще направи всичко, което е във възможностите, за да не се създават проблеми, свързани с лечението както на диабетно болните, така и на другите групи хора с хронични заболявания в България.

 

           

Сподели в: