Върни се горе

              Утре, 18 ноември, от 11:00 часа в Заседателната зала на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще се проведе пресконференция по повод Европейския ден за правилна употреба на антибиотиците. На събитието за първи път ще бъдат представени данни за най-честите инфекции в обществото, както и данни за това кои инфекции на кои антибиотици са чувствителни и как да се избегнат грешки при прилагането на медикаментите. 
               18 ноември е определен от Парламента на Европа и Европейската комисия за Ден на рационална употреба на антибиотиците. Инициативата е в отговор на все по-задълбочаващия се проблем с антибиотичната резистентност, чиято поява и разпространение се дължат на първо място на тяхната неправилна и прекомерна употреба. Рационалната употреба на антибиотиците означава приложението им само, когато са наистина необходими, в точните доза, дозови интервали и продължителност на лечение. 
              НЦЗПБ е институцията, номинирана от Европейския център за профилактика и контрол на болестите за България, която отговаря за разработването и осъществяването на антибиотичната политика и ръководи цялостната дейност за правилната употреба на антибиотиците в страната.  

Сподели в: