Върни се горе

Утре,  15-ти август, 12.00 ч. при Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, с минута мълчание и включени сирени ще бъде почетена паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.  

В знак на почит към загиналите венец ще поднесе министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

На 15-ти август 1963 д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, загинали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.

С Решение на МС от декември 2012 г. 15-ти август е официално обявен за Ден на Спасението, като с този акт България става първата страна в ЕС, която официално почита паметта и загиналите по време на спасителни акции.

Министерство на здравеопазването приканва служителите на лечебните заведения и Регионалните лекарски колегии утре, точно в 12 ч., с едноминутно мълчание да почетат подвига на нашите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Сподели в: