Върни се горе

Всяка година в третата неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година в световен мащаб инициативата отново ще премине под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”. 

В България денят се отбелязва от 1992 г. в подкрепа на живеещите с вируса на ХИВ. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 5 май 2022 г. са открити нови 110 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. досега са 3 831 лица. 97.3% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 3% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ/СПИН през 2021 г. е 49 лица. Към 31 март 2022 г. общо 2 000 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 972 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.  

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти.

И тази година доброволците на Българския младежки Червен кръст – партньори на Министерството на здравеопазването – ще организират дейности за повишаване информираността на гражданите относно предпазване от инфекцията.

Сподели в: