Върни се горе

Млади изпълнители ще изразят с песни съпричастността си със засегнатите от ХИВ и СПИН в Борисовата градина в гр. София. Поводът за събитието е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година датата е 15 май, а националната кампания преминава под мотото „АНГАЖИРАНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, СИЛА”. Инициативата е на младежки доброволчески клуб „С.У.П.Е.Р.” и Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването в партньорство със Столична Община и сдруженията «Здраве без граници» и «Здраве и социално развитие».

С акустичен концерт на Лятна естрада в Борисова градина, между 18:00–19:00 ч. в неделя, ще се отбележи Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в България и по света. Медицински екип в мобилен кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще предлага консултации и бързи тестове на всички желаещи между 17.00-19.00 ч. близо до музикалната сцена. Младежи доброволци ще раздават предпазни средства и здравно-образователни материали за ХИВ/СПИН и ще насочват преминаващите граждани към безплатните тестове и консултации. В 19.30 ч. участниците в събитието ще запалят свещи и ще запазят минута мълчание в памет на жертвите на ХИВ и СПИН.

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е и съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ/СПИН. Тазгодишното послание „АНГАЖИРАНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, СИЛА” изразява необходимостта от полагане на съвместни усилия за политическия отговор към ХИВ, за образоване на настоящото и следващото поколение за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и за овластяване на хората, засегнати от ХИВ, с правото да живеят живот без стигма и дискриминация и да имат универсален достъп до качествени здравни и социални услуги.

В третата неделя на месец май предвидените събития по света включват концерти, беседи, бдения и неформални семинари на тема „Обичам ХИВ – позитивните”, „Имаш приятел в мое лице” и др., с което се споделя разбирането за болката на хората, живеещи с ХИВ, като им се оказва кураж и подкрепа да продължат достойно живота си. 

У нас Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще се отбележи във всички 28 областни градове с информационни акции, тематични беседи в училищата и предоставяне на безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в здравни заведения или в мобилни медицински кабинети. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи.

До 05 май 2016 г. 2 337 лица са ХИВ-позитивните в България. От началото на 2016 г. са регистрирани 70 лица ХИВ - серопозитивни. В секторите за лечение се проследяват общо 1 118 души с ХИВ към април 2016 г. 854 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2015 г. са 11 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1 000 души.

 

Събитията в цялата страна вижте в прикачен файл. 

Програма на събитията в цялата страна
PDF файл, 657,1 KB, качен на 14.05.2016

pdf document
Сподели в: