Върни се горе

МЗ възнамерява да разшири функциите на Информационната система за ражданията. Идеята е тя да се свърже със електронната система на ЕСГРАОН. По този начин срокът за получаване на ЕГН за новородените деца ще се скъси със 7-8 дни, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при откриването на 7-мата конференция за електронното здравеопазване „Е-здравеопазване – технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа” днес.

МЗ създаде Информационната система на ражданията през миналата година. В нея всички болници с АГ-отделения отчитат до три дни всяко едно от родените бебета в тях. При свързването на информационната система с тази на ЕСГРАОН ще се избегне забавянето на информацията за новородените при сегашното писмено предаване на данните от лечебните заведения към него. Така ще се скъси и срока за получаване на ЕГН от родителите им. Основната функция на електронната система за ражданията обаче е възможността за своевременно анализиране на част от демографските процеси в страната, както и за повишаване на контрола върху осъществяването на ражданията. Това се постига чрез своевременността на информацията, която постъпва в МЗ. Общо 5381 раждания е имало през януари тази година. Броят на новородените е 5452, около 36% от тях са дошли на бял свят чрез секцио, а 9.2% са били недоносени, показват данните от регистъра на ражданията. Благодарение на това могат да се планират нуждите от ваксини в страната например, каза д-р Константинов.

Освен Информационната система за ражданията през миналата година МЗ създаде и електронен регистър на инвазивната кардиология. Също така беше разработен и одобрен за финансиране с европейски средства проектът БАЗИС за създаването на единна информационна система в здравеопазването.  В момента е обявена тръжна процедура за реализирането на този проект и се очаква той да бъде финализиран през 2013 г. Благодарение на него всеки пациент ще разполага с достъп до медицинското си досие онлайн, ще се създадат още електронен болничен лист и електронни рецепти. Това отново ще повиши контрола в здравната система и ще улесни потребителите на нейните услуги. Успоредно с това продължава работата по изграждането на регистри на НЕЛК и ТЕЛК, на центровете по кръвопреливане, както и на създаването на електронна система за скрийнинг на рак на маточната шийка, на дебелото черво и на гърдата. МЗ предвижда през тази година да започне въвеждането на телемедицина в линейките. За тази цел те ще бъдат снабдени с електрокардиографи, които предават чрез GSM мрежите информация директно до центровете по инвазивна кардиология. Това ще ускори процеса по транспортиране на пациентите до най-близкото лечебно заведение, където може да им се окаже адекватна медицинска помощ.

Сподели в: