Върни се горе

Министерството на здравеопазването въвежда засилен контрол над някои храни от неживотински произход от трети страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев по повод Световния ден на потребителите. От началото на годината в България се прилагат регламенти 669 и 1152 за контрол на храни, предназначени за европейските потребители. В обхвата на контрола попадат: фъстъци, шамфъстък, лешници, бадеми, някои видове сушени плодове, подправки, ориз, плодове и зеленчуци и др. във връзка с рисковете от замърсяване с афлатоксини, пестицидни остатъци, тежки метали и някои оцветители. Контролът включва документална проверка и попълване на общ документ за влизане на всяка пратка храни от неживотински произход и взимане на проби храни за извършване на лабораторен анализ по утвърдени показатели и с определена периодичност.       

Седем на сто от изследваните хранителни продукти за 2009 година съдържат генно-модифицирани организми (ГМО) над нормата. Това сочат данните на Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Изследванията сочат, че високо съдържание на ГМО се открива предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли. В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0,9%.

През миналата година са направени 149 проби за генно-модифицирани храни,съобщи директорът на Столична РИОКОЗ д-р Михаил Попов. В Националната лаборатория, където постъпват проби от цялата страна е установено, че всички продукти с високо съдържание на ГМ  са българско производство. Суровините, които са използвани обаче за производството на тези храни, са внос. Соевите гранулати и изолати са главно внос от Аржентина, Бразилия, САЩ, а соевият лецитин е внос от европейски страни - главно от Гърция и Испания. Тези суровини, когато са положителни и се вложат в дадено българско производство, присъстват като съставки в крайните продукти на това българско производство, съответно колбасите и вафлите. При установяване на наличие на ГМО над 0.9 % продукцията се връща и не се допуска на пазара в България.

Сподели в: