Върни се горе

„Бургас ще се справи със ситуацията, направена е организация на най-високо ниво, увеличаваме броя на леглата за пациенти с COVID-19 с около 100, в сравнение с предишната вълна на коронавирусната инфекция.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг пред медии в Бургас.

Като тревожно той определи тежкото състояние на родилка с COVID-19 след спешно родоразрешение. Жената се е лекувала 10 дни в домашни условия, преди да бъде хоспитализирана. Случаят вече е консултиран с главния координатор на Експертния съвет по анестезиология и реанимация, съобщи още здравният министър. Проф. Ангелов посочи, че ще бъде създаден специализиран съвет към министъра на здравеопазването, който да бъде ангажиран със случаите на бременни и родилки, при които е доказана коронавирусната инфекция.

По отношение на лечебните заведения в област Бургас – от Министерството на здравеопазването вече са предприети действия за бързото осигуряване на допълнителни флакони от лекарствения продукт ремдесивир, както и на още количества ваксини срещу COVID-19. От думите на проф. Ангелов стана ясно още, че няма забавяне в обслужването на сигнали от страна на ЦСМП-Бургас.

В отговор на журналистически въпрос относно разкритите в страната болнични легла за пациенти с COVID-19 здравният министър уточни, че към днешна дата техният брой е общо 13 160, в т. ч. 12 097 за консервативно лечение и 1063 за интензивно. Заетостта на леглата към днешна дата е съответно 74% и 69%.

Сподели в: