Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров нареди на звено „Вътрешен одит“ на МЗ да извърши проверка в МБАЛ „Св. Петка“, Видин във връзка с разпространен в медиите и социалните мрежи видеоклип, заснет в COVID структурата на болницата, както и във връзка със заявената стачна готовност на санитарите от отделението по спешна медицина.

В свое писмено становище зам.-директорът на болницата д-р Богдан Томов обяснява, че клипът е заснет от лице, близко на пациент с COVID инфекция, настанено в лечебното заведение. Авторът на клипа, възползвайки се от зеления коридор, в рамките на който пациентите са извеждани от COVID структурата за осъществяване на изследвания, е влязъл незаконно. Заснетият на клипа пациент е с изразена хипоксемия (недостиг на кислород). В момента на заснемане на клипа санитарите са придружавали пациенти за изследвания. В болничните стаи са били дежурният лекар и медицинска сестра от екипа. Цивилното лице е изведено от отделението след остри пререкания с дежурния лекар. Това обаче не е показано на клипа, въпреки че е било заснето, пише още в становището си д-р Томов. Авторът на клипа е лице, което многократно е създавало конфликтни ситуации в болницата и е извеждано неколкократно с помощта на охранителните органи. Заместник-директорът на лечебното заведение подчертава, че през COVID структурата от началото на пандемията досега са преминали общо 1 649 пациенти, от които за м. октомври 2021 г. – 351, а за периода от 1-ви и до 10-ти ноември – 147 пациенти.

Относно протеста на санитарите от отделението по спешна медицина д-р Томов обяснява, че протестните им действия се ръководят от кандидат за народен представител, водач на листа в 5 МИР – гр. Видин и трети в листата на 12 МИР - гр. Монтана на политическа партия. Зам.-директорът на МБАЛ „Св. Петка“ обяснява още, че финансовите средства, които се получават за работа с COVID пациенти, са разпределяни точно както изисква методиката и както се разпределят във всички други болници в страната. Д-р Томов призовава РЗОК  Видин, която финансира дейността на болницата и по тази линия, да се самосезира и да направи проверка. Той настоява още РЗИ Видин също да извърши такава. Лечебното заведение е инспектирано през м. август 2021 г. и тогава не са установени нарушения.

Сподели в: