Върни се горе

Намаляването на смъртността от онкологични и сърдечносъдови заболявания с 10% до 2020 г е сред основните цели на новия проект на Програма СИНДИ на МЗ. Програмата съществува у нас от 1985 г. и действието й изтече в края на миналата година. Сега МЗ ще продължи функционирането й за нов период от десет години. Програмата е насочена към профилактиката на незаразните заболявания и обхваща 9 области в страната – Ямбол, Добрич, Кърджали, Видин, Стара Загора, Русе, Габрово, Ловеч и Велико Търново. Общият брой на покритото население в тях е около 700 000 души.

Резултатите от изминалия десетгодишен период на действие на програмата показват, че е нараснал относителния дял на хората, които контролират основните рискови фактори за здравето си. С около 80% се е увеличил броя на българите, които са овладели вредните навици, които водят до високо кръвно, с 30% на хората, които внимават как живеят, за да нямат висок холестерол, а с 50% на тези, които следят да имат нормално тегло. Хората в деветте области, в които действа СИНДИ, са започнали да се хранят по-здравословно, да ядат повече пилешко месо, по-малко сол., да не пият и пушат толкова много. Затова МЗ възнамерява да продължи действието на програмата до 2020 г.

Намаляване честотата на артериалната хипертония сред младите хора с 15% и повишаване контрола над високото кръвно сред възрастните хипертоници в следващите десет години са сред основните цели на СИНДИ. Също така редуцирането на смъртността от хронична обструктивна белодробна болест с 5% и от пътнотранспортни произшествия с 50%. Сред приоритетите, които си поставят специалистите в програмата са и намаляването на тютюнопушенето сред възрастните с 10%, а сред бременните жени с 50%. Също така експертите ще се стремят да увеличат с 30% броя на хората, които спортуват.

Хроничните неинфекциозни болести на органите на кръвообращението, злокачествените новообразувания, хроничните болести на белия дроб, диабета  са основните причини за умиранията и инвалидностите в света. Те формират 59.0% в структурата на смъртността и обуславят 45.9% от глобалното бреме на болестите. В България ситуацията е аналогична от десетилетия. С тези болести са свързани над 80.0% от умиранията в страната. Водещи са болестите на органите на кръвообращението (64.7%), следвани от злокачествените новообразувания (16.4%). През последните години се наблюдава намаляване на смъртността от БОК, но стандартизираният показател за България остава един от водещите в ЕС: 665.6 (България) и 256.0 (ЕС) на 100 000 души. В структурата на умиранията от БОК с най-висок дял са мозъчно-съдовата и исхемична болест на сърцето (съответно 31.4% и 20.2%). Сред умиранията от рак водещи са заболяванията на ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб (21.7%), следват тези на дебелото черво (9.0%), стомаха (8.3%) и млечната жлеза (7.4% ). Затова МЗ ще продължи да търси начини за ограничаването на тези заболявания в страната, както и на рисковите фактори за възникването им.

Повече информация може да намерите в проекта на програма СИНДИ на сайта на МЗ.

Сподели в: