Върни се горе

            Във връзка с 19 май - Световния ден за борба с вирусните хепатити МЗ организира безплатни скрининги за граждани за проверка на техния статус за Хепатит В и Хепатит С. Целта е хората да бъдат стимулирани да проявяват активна грижа за собственото си здраве като участват в дейностите по превенция и здравна профилактика. Според здравните специалисти това е от изключително значение за предотвратяване и ранно диагностициране на болестта.

 

До 15.00 ч. днес 30 души  посетиха кабинетите за безплатни консултативни прегледи и изследвания в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София.  Екипите на болницата ще работят до 19.00 ч. с цел по-голям брой хора да могат да се проверят своя статус. Скринингът за вирусен хепатит В и С се извършва съвместно с отдела по Вирусология при Националния център по заразни и паразитни болести.   

 

От сутринта до ранния следобед десетки жители на гр. Варна се възползваха от безплатните консултации, провеждани  в МБАЛ „Св. Марина” в гр. Варна.  Интересът е много голям, провеждат се лабораторни изследвания и други диагностични манипулации. В Клиниката по гастроентерология  на лечебното заведение  прегледи и консултации на пациенти с хронични хепатити проведе ръководителят на клиниката проф. д-р Искрен Коцев.

За жителите на гр. Монтана и областта също беше осигурен безплатен скрининг за хепатит В и С. В лабораториите на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” бързи тестове за Хепатит В и Хепатит С си направиха 4-ма души.

 

            В подкрепа на активната здравна профилактика и превенцията,  138 служители в Министерство на здравеопазването също се включиха в скрининговите изследвания. Тестовете бяха осигурени от пациентски организации,  активно ангажирани с проявите в рамките на Световния ден за борба с хепатита.

Сподели в: