Върни се горе

Министерството на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза в 28-те областни градове в страната. Те ще продължат от началото на седмицата до края на месец октомври. Безплатни прегледи ще има отново от 16 до 20 ноември и от 7 до 11 декември.

Инициативата се финансира от Глобалния Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма «Подобряване на контрола на туберкулозата в България». Програмата действа в България от 2007 г. До края на годината по нея са предвидени над 130 хиляди евро за безплатни медицински прегледи.

Туберкулозата е заразна болест, към която особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза.

В края на 2008 г. пациентите с туберкулоза в България са били 3151. От тях 282 са деца до 18-годишна възраст. Страната ни се намира на междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост от туберкулоза в държавите от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на заболяването в страните от Западна Европа. По данни на Световната здравна организация през 2007 г.  в  Европейския съюз разпространението на болестта е средно 17 случая на 100 000. В ЕС туберкулозата е с най-голямо разпространение в Румъния – 118 случая на 100 000, докато у нас то е 39 случая на 100 000.

 

Това са болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза:

 

Благоевград  - ОДПФЗС „Св. Иван Рилски

Бургас - СБАЛПФЗ - Бургас

Варна - ОДПФЗС – Варна

 

 

 

Велико Търново - ОДПФЗС „Д-р Трейман

Видин - МБАЛ „Св. Петка

Враца - ОДПФЗС – Враца

Габрово - СБАЛББ

Добрич - МБАЛ

Кърджали - ОДПФЗС „Д-р Васил Власкиев

Кюстендил - МБАЛ „Никола Василев

Монтана - МБАЛ „Д-р Стамен Илиев

Пазарджик - ОДПФЗС

Перник - СБАЛББ

Плевен – УМБАЛ « Д-р Г.Странски»

Пловдив - СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу

Разград - МБАЛ „Св. Ив. Рилски

Русе - ОДПФЗС

Силистра - МБАЛ

Сливен - СБАЛББ

Смолян - ОДПФЗС-Смолян

София - І ОДПФЗБС – София град

София - ОДПФЗС-София област

Стара Загора - ОДПФЗС-Стара Загора

Троян - СБАЛББ /за област Ловеч/

Търговище - МБАЛ – Търговище

Хасково - ОДПФЗС-Хасково

Шумен - ОДПФЗС – Шумен

Ямбол - МБАЛ „Св. Панталеймон”

 

 

Сподели в: