Върни се горе

866 души са потърсили консултации на Националната линия за отказ от тютюнопушенето

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, младежта, и науката и „HELP за живот без тютюн” в България  организират национален конкурс на тема „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 2”. Конкурсът е част от инициативите в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, в изпълнение на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007-2010 г. Той се провежда в две части. Първата фаза вече започна, тя ще приключи на 30 октомври. В нея участниците трябва да изработят и изпратят видеоклипове със съвети как да спрем да пушим. Втората фаза на конкурса стартира на 19 ноември и приключва на 1 май 2010 г. Тя предвижда реализация на проектите и тяхното отчитане. В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от цялата страна, разделени в три възрастови категории: 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. В конкурса трябва да участва цялата паралелка, като може да се представи с повече от един видеоклип. Едно от важните изисквания на конкурса е в края на изпълнението на проекта 100% от учениците в класа да не пушат.

 

866 души са потърсили консултации на Националната линия за отказ от тютюнопушенето на Министерството на здравеопазването от януари досега, сочат данните на ведомството. Линията е част от Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България. Тя бе открита в края на миналата година.

На тел. 0700 10 323 са се обадили 430 мъже и 436 жени, които са имали желание да откажат цигарите. Средната възраст на потърсилите консултация е била около 42 години, средната продължителност на тютюнопушенето – около 20 години, а средният брой изпушени цигари на ден – около 26. Най-често хората са питали какви са последствията за организма от пушенето, какви са методите за спиране. Повече от половината от обадилите се на Националната линия за отказ – 457 души, са споделили, че са правили неуспешни опити да се откажат от тютюнопушенето. Причините за неуспехите най-често са били социално-психологически, сред които са: стресът във всичките му форми (безработица, ниско заплащане, семейни проблеми и т.-н.), повишената тревожност, страх от напълняване, страх от изключване от приятелския кръг и др. Млади хора дори са споделяли пред консултантите, че пушат от скука, а други определят самотата като основна причина за тютюнопушенето. Съвети за справянето и предотвратяване на вредите от пасивното пушене от Националната линия за отказ са потърсили 60 души. Като основни причини за подлагане на пасивно пушене се открояват приятелският кръг при 24 от пасивните пушачи и работната среда при 17 от тях.

Телефон 0700 10 323 работи от 9 до 19 часа от понеделник до петък. Повече информация за Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето и всички инициативи, свързани с нея, можете да се запознаете на интернет-сайта на програмата www.aznepusha.bg.

 

Сподели в: