Върни се горе

МЗ издаде нови инструкции за организацията на спешната помощ в страната. Целта е да се подобри лечението на пациентите. С новите правила линейките трябва да карат пациентите до най-близкото лечебно заведение, в което може да им се окаже нужната медицинска помощ без значение на територията на коя област се намира то. Досега пациентите се откарваха до най-близката болница на територията на съответната област. Тя обаче не винаги беше най-близкото лечебно заведение, в което могат да получат нужната помощ. С промените се прекратява и практиката да се прехвърлят пациенти от една линейка в друга, когато се превозват на далечни разстояния. Досега на редица места те се предаваха от една линейка в друга на границата на територията на два филиала. Занапред обаче Спешна помощ ще трябва да ги откара с един и същ реанимобил до нужното лечебно заведение без значение къде се намира то. Във филиалите, където има един медицински екип, веднага ще се осигурява резервен от съседните центрове. Смяна на санитарните автомобили, които превозват пациентите, ще се допуска само, ако има нужда от осигуряването на линейка с по-висока степен на оборудване или медицински екип с по-висока квалификация. В тези случаи смяната ще се осъществява по възможно най-бързия начин, без да се променя избрания най-кратък маршрут за транспортиране на пациента. При пристигането на линейката лекарите ще са длъжни да искат и информираното съгласие на пациента или негов законен представител.

В случай, че лечебното заведение, в което е откаран пациентът не може да му окаже нужната помощ поради липсата на квалифициран персонал или апаратура, веднага трябва да се направи първична реанимация на болния и междувременно да се осъществи връзка с републиканския консултант по съответната медицинска дисциплина. Ако някое лечебно заведение откаже да приеме спешен пациент, ще трябва да даде писмени обяснения за причините. По закон нито едно лечебно заведение няма право да отказва оказването на спешна помощ. Въвеждането на новите правила ще се инспектира от Регионалните здравни инспекции. Ако те не се прилагат, контролните органи ще налагат и съответните санкции.

В момента МЗ подготвя концепция за цялостна промяна на Спешната помощ в страната. В нея се предвижда създаването на нова организация на транспорта и медицинските грижи при животозастрашаващи състояния за хората. Част от нея ще е изработването на нова карта за разпределението на територията, която обслужват спешните центрове.

 

Сподели в: