Върни се горе

„В момента здравният сектор е изправен пред редица предизвикателства, претърпява реформи, които ще доведат до по-ефективно и добро здравеопазване за хората. В тази връзка благодарим за безрезервната подкрепа на експертите от Офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България за експертната помощ, която ни оказват“, заяви зам.-министър Жени Начева на отчетната среща на националните технически координатори по програмни области на сътрудничество със СЗО и за изпълнение на дейностите по двугодишния договор с Регионалния офис на СЗО за Европа за 2018-2019 г. Чрез Двугодишното споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа в периода 2018-2019 г. България продължава една утвърдена практика за ползотворно партньорство със Световната здравна организация. На срещата присъстваха ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, доц. Михаил Околийски от Офиса на СЗО за България, както и представители на УНИЦЕФ и Министерството на външните работи.

Сред приоритетите за сътрудничество, разписани в Двугодишното споразумение, са създаването на условия на здраве за всички през целия живот, развитието и управлението на справедлива и ефективна здравна система и укрепване капацитета на общественото здравеопазване. Зам.-здравният министър посочи, че все повече се разширяват ангажиментите на Министерството на здравеопазването, съвместно с други институции и организации, по отношение изпълнението на дейностите от Споразумението. В тази връзка тя оцени опитът и експертизата, които представителите на СЗО и на УНИЦЕФ оказват на страната ни като изключително ценни за постигане на трайни резултати по изпълнение на дейностите от споразумението. „Основата ни цел е постигането на устойчива и ефективна здравна система, която да е ориентирана не към отчитане на количествени параметри и показатели, а към осигуряването на качествено и достъпно за всички граждани здравеопазване“, допълни Начева.

Ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила открои като ключови събития, по които организацията и министерството са работили съвместно през 2018 г., посещението на Генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус през месец март, успешното представяне на приоритетите в сектор здравеопазване по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и задълбочените консултации, свързани с новия здравноосигурителен модел, по който работи екипът на МЗ.

Д-р Сила посочи още, че в публикувания от СЗО и български експерти в края на 2017 г. доклад относно основните принципи и положения за здравето в България се наблюдава съществено подобрение на здравния статус на българските граждани. Въпреки това страната ни трябва да положи усилия за преодоляване на вредните навици, водещи до влошаване на качеството на живот и за повишаване ефективността и ефикасността на разходване на средствата за здравеопазване.

 

В прикачените файлове може да се запознаете с презентациите, изнесени по време на отчета.

Министерство на здравеопазването
PPTX файл, 3,5 MB, качен на 18.01.2019

pptx document

Офис на СЗО в България
PPTX файл, 1,4 MB, качен на 18.01.2019

pptx document
Сподели в: