Върни се горе

Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца , който ще бъде даден на прокуратурата. Това заяви министър проф. Николай Петров на заседание на здравната парламентарна комисия, където отговаря на въпросите на депутатите по време на блиц-контрол.

„Задълженията на  МБАЛ „Христо Ботев“ може да достигнат и над 20 млн. лв.“, каза здравният министър. „Обявените към момента близо 14 млн. лева дългове са само главници. Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10 %. Никой не може да издържи на това“, заяви още министърът  на здравеопазването .

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като тежки и порочни. Като пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници – областната много профилна болница, частна, също многопрофилна, структура и още една болница, която е под наем в сградата на областната. Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът сключен с нея е за ремонти, за което от МБАЛ „Христо Ботев“ не са получили и стотинка. „Получава се филтриране на пациенти в трите болници. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „Христо Ботев“, а „по-интересните“ –  в двете частни болници“, обясни министърът на здравеопазването.

Справките показват и редица други нарушения.  За пример министър Петров посочи, че скенер, който може да бъде закупен за 300 хил. лева е платено за близо милион. Само за две години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв.

Това, което ще направи МЗ за врачанската болница, е да преведе авансово субсидията за отдалеченост и спешност. Ръководният екип на Министерството на здравеопазването провежда разговори с местната власт, за да получи съдействие ѝ. „Предстои ни много тежка работа и няма да се поколебаем да я свършим. Ще се борим да запазим болницата“, категоричен беше проф. Николай Петров.

Заместник-министър Ненков представи пред членовете на парламентарната комисия приоритетите за българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Здравеопазване“ – здравословното хранене при децата и достъпа до лекарствени медикаменти.

На депутатски въпрос относно създаването на регистър на медицинските изделия министър Петров обясни, че в момента се работи по нормативна рамка за създаването на такъв. „Имаме определени затруднения и те имат чисто нормативен характер. Почти всички медицински изделия не се плащат от здравната каса, а от пациента и това малко ни връзва ръцете при подготовката на този регистър, но ще направим всичко необходимо, за да  постигнем максимална прозрачност и яснота. В най-баналния случай това ще доведе до сваляне на цените на медицинските изделия и намаляване на товара върху българския пациент“, коментира здравният министър.

Относно електронната платформа за закупуване на лекарства проф. Николай Петров посочи: „Нашата цел е да направим и платформа за медицинските изделия. За електронния търг за лекарства има изработена платформа, има сключен договор, чието изнамиране в МЗ ни отне доста време, защото се оказа еднолично подписан от министъра, несъгласуван с никого и неясен на никого. Това е причината ние да не можем, въпреки неистовите усилия, да го пуснем. Имаме желание да пуснем търга, като започнем с онколекарствата, а после да вкарваме и други медикаменти. Това не се случва досега поради дефект на този договор, подписан от предшественик, който е приет като работа - платена, но не е съгласувана с директори на дирекции, еднолично е подписан от министъра и е прибран в чекмеджето . Ако трябва ще го прекратим, ще обявим нова процедура, но ние от това няма да се откажем“.

Сподели в: