Върни се горе

„Осигурили сме мобилни екипи, които да осъществяват ваксинирането срещу COVID-19 на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Те са формирани на централно ниво - ще бъдат координирани от представител на Министерството на здравеопазването, като идеята е в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Р България да видим кои са труднодостъпните за личните лекари места и да гарантираме на населението там равен достъп до ваксината.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работно заседание при министър-председателя Бойко Борисов.

Здравният министър посочи, че от днес общопрактикуващите лекари започват да имунизират лицата от пациентските си листи, изразили желание да получат ваксина. Със съдействието на Министерството на вътрешните работи е създадена организация за транспортиране на ваксини от регионалните здравни инспекции до кабинетите на личните лекари, които имат затруднения с логистиката.  

По думите на министъра за последните три дни в страната са поставени близо 30 хил. ваксини срещу COVID-19. Ваксинационните пунктове в страната работят и през почивните дни, когато имунизиран може да бъде всеки гражданин без значение на здравноосигурителния му статус и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада.  Повечето лечебни заведения и регионалните здравни инспекции ще имунизират желаещите и в следобедните часове на работните дни, а там, където е необходимо – и денонощно. Проф. Ангелов коментира, че страната разполага с достатъчно количества ваксини и че интересът към ваксинацията расте с всеки изминал ден: „Надявам се, че това ще доведе до намаляване на заболяемостта и много скоро ще успеем да се преборим с пандемията от COVID-19“.

Днес в страната са получени 25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В четвъртък се очаква доставка от 12 хил. дози от лекарствения продукт на Moderna, а до края на седмицата ще получим и количества от оксфордската ваксина. Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. Той обясни, че Националният ваксинационен щаб е взел решение втората доза от ваксината на Oxford University/AstraZeneсa да се прилага на 10-та седмица след поставянето на първата доза. Тази препоръка се базира на кратката характеристика на продукта и проведените клинични проучвания за неговата ефективност. Кирилов посочи, че всички налични дози от тази ваксина в страната се прилагат, без да се запазват количества за втора доза.

Маг.-фарм. Кирилов съобщи за изключително ниска честота, под 2 на 1000 ваксинации, на докладваните нежелани лекарствени реакции след приложение на ваксините срещу COVID-19.

Сподели в: