Върни се горе

          29-годишен мъж от Плевен стана донор и даде шанс за живот на четирима души. Пациентът, който е бил приет в Университетската болница в Плевен с тежка черепно-мозъчна травма, изпада в мозъчна смърт на 15 май. С благородното решение на роднините стана възможно да бъде спасен животът на тежко болни хора.
        На 16 май късно вечерта в Университетска болница „Лозенец” са извършени две бъбречни трансплантации. Към момента пациентите са под наблюдение.
         Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, сърцето и черният дроб на донора са транспортирани към Германия и Словения по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи „Евротрансплант”.
       Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват дълбоката си признателност към близките на донора за решението, както и благодарност към медицинските екипи от Университетската болница в Плевен, Университетска болница „Лозенец”, ВМА и екипажа на военния самолет, транспортирал донора. 
 

Сподели в: