Върни се горе

Българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова е номинирана за поста на вицепрезидент на 75-тата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която ще се проведе през месец май 2022 г. Предложението е на регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, направено по време на заседанието на Постоянния комитет на Регионалния комитет на Световна здравна организация. Съгласно процедурните правила на всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти (представители на 6-те региона на СЗО). Те имат същите правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.

Световната здравна асамблея е върховният орган на Световната здравна организация, който определя политиките, взима крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. На сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет и се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, проучване, изследвания или доклади.

България за първи път получава предложение за заемането на толкова висок пост в организацията, което е признание за приноса на страната ни в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност.

Сподели в: