Върни се горе

В петък, 30 ноември, от 10.00 часа министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще посети 73 СОУ „Владислав Граматиков” в София.
Срещата на министър Гайдарски и екипа на Програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с младите хора от училището е част от Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”. Тя се провежда по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, и се организира по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”.

Посещението е част от инициативата на г-н Маркос Киприану, комисар по здравеопазването на Европейската комисия, която се реализира във всички страни-членки на ЕС. По идея на г-н Киприану министрите на здравеопазването на страните-членки, включително и той, ще посетят училище или ще присъстват на друг младежки форум в навечерието на 1 декември. Идеята е политиците да допринесат за повишаване на вниманието на младите хора към болестта. Младите хора по цяла Европа са изправени пред опасността да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и сериозността на този проблем налага нашето сътрудничество и координирани действия, се казва в поканата на г-н Киприану.

73-о СОУ е част от Националната мрежа от 185 училища в страната, в които се предлага здравно образование с фокус върху сексуалното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН като свободно избираем предмет.
 
Млади хора от 22-о, 43-о и 73-о СОУ, обучители на връстници, създадоха за нуждите на кампанията брошура „Тетрадка ХИВ/СПИН”. Тя ще бъде разпространена в Националната мрежа от училища, предлагащи сексуално и репродуктивно здравно образование.

В петък, 30 ноември, ще се проведе и Ден на отворените врати в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести в София и в лабораториите в 28-те Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

През този ден всички граждани ще имат възможност да се запознаят с дейността на отделите на РИОКОЗ и лабораториите, в които се извършват изследванията. Желаещите ще могат да си направят безплатно изследване за ХИВ, Хепатит В и С, сифилис.

Денят на отворените врати е част от визията на МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” за установяване на прозрачна, открита форма на общуване на медицинските специалисти с широката общественост. Целта е да се популяризира тяхната дейност и да се даде повече информация за заболяванията, тяхната диагностика и лечение.

Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!” цели да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.

Програмата включва много събития на национално и регионално ниво. В тях ще се включат Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве, неправителствени организации, ангажирани с превенцията на ХИВ/СПИН сред уязвимите групи, местните координационни офиси по СПИН, кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, БЧК, училища и др.

Презервативи, червени лентички и информационни материали ще бъдат раздавани по време на всички организирани събития. Те ще бъдат предоставяни и на популярни сред младите хора заведения и дискотеки. За целите на кампанията в дните около 1 декември ще бъдат раздадени 650 000 презерватива.

Сподели в: