Върни се горе

По време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Хинков. Причината е, че НЦОЗА са забавили драстично анализ, свързан с  изпълнението на проекта за спешната помощ.

На въпрос за електронната платформа за закупуване на лекарства за болниците министър Петров обяви, че в момента системата се тества и се очаква официално да стартира през идната седмица. Това, което ще бъде променено, е, че участващите дистрибутори за доставка на конкретен продукт няма да са двама, какъвто беше първоначалния замисъл за функционалността на платформата, а ще бъдат минимум пет.

Със  стартирането на електронния търг се очаква да бъдат спестени между 10 и 20 % от средствата, които болниците изразходват за лекарства.

По отношение лимитите на лечебните заведения министър Петров изрази мнение, че не е справедливо болниците да получават константни месечни лимити целогодишно. Като пример министърът даде Поморие, където през летния сезон пребиваващите са пет пъти повече от тези с адресна регистрация в курорта.

Сподели в: