Върни се горе

Срещата се проведе по инициатива на Китай. Участие взеха министри, ръководители и висши здравни служители от Азия и Централна и Източна Европа, СЗО, UNAIDS, УНИЦЕФ, ОИСР и др. Комюникето от срещата отразява общата воля за интензивни контакти и ползотворно сътрудничество в сферата на здравеопазването между участващите в инициативата страни. Беше подчертана ключовото значение на здравето като фактор за развитие, както и значението на международното и междусекторното сътрудничество за изграждане на здравословна среда на живот.

Дискусиите по време на работните сесии се фокусираха върху теми, касаещи предотвратяването разпространението на заразни болести и епидемии, майчино и детско здравеопазване, научни изследвания и развитие на медицинската наука, обмен на опит и усъвършенстване в сферата на здравната политика.

Министър Петров проведе двустранни срещи с колегите си от Китай, Монголия, Лаос, Камбоджа, Румъния, Хърватска.

Беше отправена покана за работна визита до генералния директор на СЗО, д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество относно провеждане на обучения, обмен на специалисти, организиране на конференции и семинари заявиха министърът и заместник-министърът на здравеопазването на Китай – г-жа Ли Бин и г-жа Цуй Ли. По време на проведените разговори с Китай беше изказано признание за качеството на медицинското обучение в България и заявена готовност за интензифизиране на установените контакти.

Министър Петров проведе ползотворни разговори и отправи покана за посещение в България на министерско ниво и с Монголия. Желание за възстановяване на сътрудничеството беше налице и от двете страни.

От страна на Хърватска беше потвърден ангажиментът за организиране на посещение на българска делегация, която да се запознае с проектите, реализирани в сферата на електронното здравеопазване.

Сподели в: