Върни се горе

    „Предоставил съм стопроцентово доверие на моите заместници, на  директорите на дирекции в МЗ и бих искал да имам и тяхното, защото работейки в екип, работейки лоялно и открито, ние имаме възможността да постигнем добри резултати дори и в рамките на тези няколко месеца и на този фиксиран бюджет“. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров при представянето на своя екип, в който влизат новоназначените заместник-министри д-р Мирослав Ненков и магистър фармацевт Лидия Нейчева. Досегашният заместник-министър Десислава Димитрова запазва поста си. Тя продължава работата по проектите по Оперативните програми, за които отговаря. „Скоростта, с която се работи сега е добра. С някои съвсем дребни, незначителни, корекции аз съм убеден, че ще се справим. Ще трябва да работим в много съкратени срокове, да не бъдем по никакъв начин предпоставка за забавяне на темпото по многото насоки, в които трябва да се работи“, каза проф. Петров. 
    Ресорът на новия заместник-министър д-р Мирослав Ненков, който е анестезиолог във ВМА, ще бъде болничната дейност, обяви здравният министър. Основната задача в този сектор е да се работи за намаляване на напрежението в системата във връзка с финансирането на болниците. По този въпрос през следващата седмица ще се състои пореден разговор с ръководството на НЗОК. „Краткият времеви хоризонт на правителството едва ли позволява извършването на някакви кардинални реформи в здравеопазването и затова нашата основна цел е да успокоим системата и тя да работи нормално. Това може да бъде постигнато само при яснота, предвидимост, правила и коректност“, каза проф. Николай Петров. МЗ ще настоява доколкото е възможно НЗОК да върне финансирането по тазгодишната Методика за болничната помощ към нивата от миналата година. „По никакъв начин обаче няма да рискуваме и да сринем бюджета на касата“, увери проф. Петров. В понеделник започва своята работа работна група, която ще предложи промени в Наредба №40 и ще коригира процедурите за интензивно лечение – изисквания, критерии, заплащане. 
    МЗ ще включи към програмата за психично здраве специална програма за превенция на самоубийствата, съобщи новият зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Старта на програмата не е пряко свързан със случаите на самозапалвания в последно време, а  е насочена към рискови групи хора във всяко едно общество, които са склонни да посягат на себе си по една или друга причина. Финансовите средства за реализирането на Програмата изисква са осигурени по линия на Норвежки финансов механизъм. Той съобщи, че със заповед до РЗИ в страната те трябва да организират широка образователна програма с участието на психолози, която ще е насочена към рискови групи. 
    Новият заместник-министър магистър фармацевт Лидия Нейчева ще завежда ресора „Лекарствена политика“, обяви министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров . Той подчерта, че това е един сектор, който е изключително тежък, свързан с много големи финансови потоци и в него също  има напрежение. Здравният министър допълни, че Националният съвет по лекарствата, който беше определен с решение на Министерски съвет на 20 март е в състав 45 души и има приет Устройствен правилник. 
    От своя страна заместник-министър Лидия Нейчева посочи като една от най-неотложните си задачи да бъде направено всичко възможно за осигуряване на необходимия достъп до лекарства. По повод на появяваща се липса на някои онколекарства тя съобщи, че е постигнато споразумение и до дни предстои спешна доставка на лекарството Дакарбазин, който е основен за провеждането на химиотерапията на болните. „Непрекъснато водим разговори с производители и дистрибутори с настояване за доставка на необходимите медикаменти и ще направим всичко необходимо те да бъдат осигурени максимално бързо”, подчерта заместник-министър Нейчева.

Сподели в: