Върни се горе

    Отличните двустранни отношения между България и Израел са важен фактор за развитие на сътрудничеството в редица области от приоритетно значение, сред които и здравеопазването. Около това се обединиха министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и посланикът на Израел Шаул Камиса-Раз на проведената днес среща в МЗ.  
    „Това е първата ми среща с акредитиран у нас посланик на друга държава и за мен е знаменателен фактът, че това е именно представителят на държавата Израел”, подчерта здравният министър. От своя страна посланик Раз заяви, че проф. Петров е сред българските лекари, които са го впечатлили дълбоко със своя висок професионализъм по време на атентата на летище „Сарафово” през м.г. В лицето на проф. Петров той отново изрази благодарността си към всички български медици, направили и невъзможното за спасяването на всички пострадали при варварския акт.   
    На разговора беше направен преглед и на изпълнението на двустранния договор за сътрудничество в областта на здравеопазването, подписан през септември 2012 г. Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров изрази удовлетворението си от хода на съвместните проекти в областта на здравеопазването като подчерта, че много успешно се развива програмата за обучение на български лекари в Израел със стипендии, осигурени от израелската страна. За България от особен интерес е сътрудничеството и обмяната на опит в областта на организацията и дейността на спешната помощ, в която Израел е сред световните лидери, каза здравния министър. Посланик Раз изрази готовността на Израел да окаже необходимата подкрепа за повишаване ефективността на спешните екипи в у нас. Като показателни за сериозните намерения на израелския бизнес дипломатът посочи проявения интерес за   създаване на модерна клиника по инвитро, прилагаща най-съвременните методи в тази област.

Сподели в: