Върни се горе

Здравният министър откри официално три основно реновирани здравни структури в УМБАЛ „Св.Георги”-гр.Пловдив

    Добрият здравен мениджмънт е важен фактор за успешното развитие и модернизиране на системата на здравеопазването. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров при посещението си в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив. Визитата е по повод откриването на напълно обновеното Спешно приемно отделение, на нова Хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и пускането в експлоатация на две нови Флуидни легла в Клиниката по Пластично-възстановителна и естетична хирургия. „Мащабната инвестиция е в размер 3,5 млн. лева като лечебното заведение е успяло да задели голяма част от тях за сметка на собствените си приходи. Този факт доказва желанието и амбицията на ръководството и колективът на болницата да надграждат постигнатото през годините”, коментира здравният министър. 
    Проектът за обновяване на Спешното приемно отделение, който включва извършване на основен ремонт и ново вътрешно преустройство на структурата, е на обща стойност 1 980 254,17 лв. Част от средствата са осигурени чрез извършена продажба на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на болницата. Сумата от тяхната продажба е 1 464 000 лв., а останалите 516 254,17 лв. са инвестиция на лечебното заведение. Чрез преустройството коренно се променя организацията по приема на пациенти в Спешно отделение, като се осигурява разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Приемните кабинети са оборудвани с най-съвременна медицинска аппаратура, въведени са нови средства за комуникация между персонала - телефонни връзки и вътрешни радиостанции, което ще гарантира бързото взаимодействие между екипите. Разкрити са 20 нови легла за пролежане и постооперативно проследяване. 
    Инвестицията от 1,3 млн. лв. за създаването на Хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия е направена изцяло със средства на лечебното заведение. В новата зала функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса. 
    Здравният министър посети и Клиниката по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия. Там той се запозна с функциите и възможностите на новите флуидни легла, които са предназначени за лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния, травматично болни и пациенти на неврохирургията. Флуидните легла са на обща стойност 195 980 лв., като 160 000 лв. от тях са целева субсидия от МЗ, а 35 980 лв. са инвестиция на лечебното заведение. Леглата съдържат много фин силициев пясък, който под влиянието на турбина се задвижва като полученият ефект е все едно пациентът лежи във вода. Когато двигателят спре, леглото става с твърда повърхност. Това е удобство при извършване на манипулации като сърдечен масаж, когато основата на леглото трябва да е неподвижна, а не да пружинира. При спиране на движението на пясъка в леглото може да се моделира тялото на пациента според самата манипулация. 
    „С усилията, насочени към създаване на максимално добри и съвременни условия за лечение Университетската болница „Св.Георги” в Пловдив дава своя принос за реализирането на общата ни цел – модернизиране на лечебните заведения, в които българският пациент да получава високо качество на диагностика и лечение”, заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров след откриването на обновените обекти.

Сподели в: