Върни се горе

    На 09 май, четвъртък, в 15.00 ч. министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще посети гр. Девин. Той ще се запознае на място с изпълнението на предприетите от МЗ мерки за осигуряване на болнична помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат. Както е известно, общинската болница в Девин е преустановила дейността си, поради натрупани задължения от близо 2 милиона лв. 
    Проф. д-р Николай Петров ще посети вече разкрития стационар на територията на Центъра за спешна помощ - гр. Девин, в който работи дежурен лекар. Стационарът е оборудван с мобилна апаратура - монитори, дефибрилатори, инфузионни помпи и хирургичен инструментариум за леки хирургични манипулации. В изпълнение на разпоредените от МЗ мерки е увеличен и броят на екипите на Спешна помощ в града, които при необходимост поемат спешните случаи в трите общини. МЗ е осигурило и три мобилни кабинета - клинична лаборатория, рентген /флуорограф/ и ехограф, които са позиционирани в гр. Девин и вече обслужват населението.          
    Временните мерки, с които МЗ осигурява здравното обслужване на населението в гр.Девин и съседните общини, бяха уточнени след поредица от срещи с общинското ръководство като с проблема лично се ангажира министър-председателят Марин Райков. На специална среща при премиера с участието на финансовия и здравния министър беше изработен ясен план с ангажименти до трайното решаване на въпроса с възстановяване дейността на болницата в Девин. Той предвиждаше МЗ да разкрие временни структури докато болницата започне да функционира, а МФ да съдейства на общинските власти за освобождаване от сегашните тежести на запорираната сграда на болницата в Девин, чрез прехвърлянето им към друга общинска собственост. След като това стане факт, новосъздаденото дружество за изнесена болнична помощ на МБАЛ Смолян ще може да се настани в сградата и да разкрие няколко отделения с необходимата апаратура и специалисти. 

Сподели в: