Върни се горе

    Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и заместник-министър д-р Мирослав Ненков се срещнаха с представители на обществеността на гр. Девин и на Сдружението „Инициатива при будна кома”. В срещата участваха и Дончо Дудев, един от лидерите на гражданските протести, Валентина Павлова и Диана Чаушева от Инициативния комитет за болницата в Девин и председателят на Сдружението „Инициатива при будна кома” Тихомир Георгиев.           
    Основните теми, които бяха обсъдени на срещата, бяха дейността на Обществения съвет към МЗ, възможностите за осигуряване на болнично лечение на жителите на общините Девин, Борино и Доспат, както и актуални въпроси в сферата на здравеопазването.          
    Във връзка с работата и състава на Обществения съвет проф. д-р Николай Петров подчерта, че той е съвещателен орган с участието на национално признатите пациентски и съсловни организации. Във връзка с направено искане в неговия състав да бъдат включени и други пациентски организации извън национално представените, здравният министър посочи, че дейността на Съвета е публична и открита. Работата му се излъчва пряко в интернет пространството чрез сайта на МЗ, а веднага след приключване на заседанията, участниците обобщават резултатите на брифинги за медиите.            
    Във връзка със ситуацията с болницата в гр. Девин Министерството на здравеопазването има ясен план за възстановяване на лечебното заведение за болнична помощ, осигуряващо здравните услуги за жителите на трите родопски общини, заяви здравният министър. Това се налага  поради трудната достъпност и отдалеченост на този регион. Проведени са поредица от срещи с общинското ръководство като с проблема лично се ангажира министър-председателят Марин Райков. На специална среща при премиера с участието на финансовия и здравния министър, е предложен ясен план с ангажименти в няколко посоки. Екип от юристи на МФ на място ще съдейства на общинските власти за освобождаване от сегашните тежести на запорираната сграда на болницата в Девин, чрез прехвърлянето им към друга общинска собственост. Очакванията са това да се случи до няколко седмици, след което новосъздаденото дружество за изнесена болнична помощ ще може да се настани в сградата и да разкрие няколко отделения с необходимата апаратура и специалисти, каза проф. Николай Петров. До разкриването на новата болница в Девин, с цел осигуряването на болнична помощ, МЗ е предприело временни мерки. През следващите дни предстои  разкриване на стационар в няколко стаи на територията на Центъра за спешна помощ, в които ще има дежурен лекар и мобилна апаратура. Увеличен е и броят на екипите на Спешна помощ, които при необходимост да поемат спешните случаи в трите общини. Осигурени са и три мобилни кабинета с лаборатория, рентген и ехограф, които от следващата седмица ще бъдат позиционирани в гр.Девин.          
    Всички тези мерки ще позволят в най-кратък срок хората от този регион да имат необходимия достъп до болнична помощ, с което държавата ще изпълни своя конституционен ангажимент, подчерта министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров.  

Сподели в: