Върни се горе

    „Добрите резултати в здравеопазването са свързани неизменно с това здравните мениджъри, медицинските специалисти и управляващите цялата система да разглеждат пациента и спазването на неговите интереси като водещ фактор. Досегашната практика в тази насока води до извода, че е необходимо по-голямо разбиране в отношенията лекар-пациент и МЗ има ясни намерения за практически действия в тази насока.” Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров на проведената Национална пресконференция по повод Европейския ден на пациента.  
    Отбелязването на този ден в целия ЕС датира от 2007 г. като инициатор на националните прояви у нас е Българската Асоциация за закрила на пациентите.  Целта е да се популяризират 14-те основни права на пациента и приоритетите в европейската политика в сферата на здравеопазването. Инициативите са насочени към информиране, обсъждане и конкретни действия за подобряване на правата на пациентите в Европа чрез повишаване на информираността и отговорността на всеки за тяхното спазване. 
    На пресконференцията здравният министър проф. д-р Николай Петров изтъкна, че водещ принцип на екипа на МЗ са интензивните разговори и обмяната на мнения с пациентските организации с цел постигане на балансиран резултат при отчитане интересите на всички страни. Той посочи, че създаденият Обществен съвет към МЗ вече е провел три заседания в рамките на 10 дни  и на него съсловните и пациентските организации са направили редица конструктивни предложения за промени в нормативната уредба. 
    Домакин на тазгодишните прояви в рамките на Европейския ден на пациента беше ВМА, където се състоя и Кръгла маса с участието на изтъкнати медицински специалисти и национални консултанти от водещи лечебни заведения, експерти на МЗ, представители на съсловни организации.   Пациентските организации се обединиха около меморандум за приоритетите в здравеопазването за 2013 год. и за следващите пет години. Документът ще бъде връчен на министър Николай Петров и на Министерския съвет.  

Сподели в: