Върни се горе

Здравният министър посети и Дома за медико-социални грижи за деца до 3-годишна възраст в гр.Бургас

    С функционирането на новоизграденото Инфекциозно отделение в МБАЛ Бургас е завършен един исторически цикъл от развитието на многопрофилната болница в интерес на гражданите на Бургас и региона, както и на всички пребиваващи в активния курортен сезон. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров при откриването на новоизградената структура. Проектът за новото отделение е реализиран със средства от МЗ и от Община Бургас. За строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинска апаратура МЗ е отпуснало 1 460 000 лв.Община Бургас е инвестирала 110 000 лв. за оборудване /легла, шкафове и др. дребни мебели/ и закупуване и инсталиране на модерна пречиствателна станция за отпадни води. 
   Инфекциозното отделение е единственото на територията на област Бургас, което обслужва пациенти с инфекциозни заболявания в планов порядък и спешен ендемичен характер. В отделението работят 6 лекари, 14 медицински сестри, 9 санитари, 1 дезинфектор. Към отделението съществува и ентероколитен сектор за деца с тежки инфекциозни проблеми. Новоизграденото инфекциозно отделение разполага с 40 легла, в това число и легла за пациенти с тежък имунен дефицит, хепатални заболявания и др.  
    Министър проф. д-р Николай Петров подчерта, че модернизирането на лечебните заведения в страната и осигуряването на инвестиции за тяхното съвременно развитие е една от основните задачи, които стоят за решаване в системата на българското здравеопазване. В тази връзка той даде висока оценка на усилията на ръководството на МБАЛ Бургас за реализираните инициативи, свързани с обновяването и модернизирането на лечебното заведение. В момента са в ход проекти по оперативните европейски програми за създаване на Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания и проект за енергийна ефективност. Предстои стартиране и на проектите за Център по трансфузионна хематология, за нова Шокова зала,  за изграждане на болнична кухня със столова и ресторантска част, за която предстои провеждане на процедура по ЗОП. 
    „Съчетанието на модерната апаратура с високия професионализъм на колектива на МБАЛ–Бургас ще издигне диагностичната и терапевтична дейност на болничното заведение на още по-високо ниво. Всичко това ще донесе конкретни ползи за пациентите – хората, към които са насочени нашите усилия“, каза министър Николай Петров. 
   На откриването на новоизграденото Инфекциозно отделение присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, ръководството на Областната управа директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. 
   По-късно министърът на здравепазването съвместно с управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков проведе работна среща с директори на държавни, общински и частни заведения лечебни заведения. Проф. Петров запозна здравните мениджъри с приоритетите на МЗ, сред които основно място имат проектът за Национална здравна стратегия за периода 2014-2020 г., създаването на Националния съвет за цените на лекарствата, промените в подзаконови нормативни актове. В хода на състоялата се дискусия бяха обсъдени проблемите на финансирането на болниците, преодоляването на недостига на специалисти, както и отстраняването на пречките за специализациите на младите лекари. „Публичният финансов ресурс за здравеопазване е приблизително един и същ и само създаването на справедлив механизъм за неговото разходване може да гарантира финансова стабилност на лечебните заведения“, подчерта здравният министър. 
    В края на своята работна визита в гр. Бургас проф. д-р Николай Петров посети Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст. Домът е сред четирите най-големи в страната и в него се полага специализирана медицинска грижа за недоносени деца и деца с вродени малформации. Здравното заведение е особено важно защото в него нуждаещите се деца получават здравни грижи за по-продължителен период след изписването им от болниците за активно лечение. След като се запозна с работата на всички звена в Дома, проф. д-р Николай Петров изрази високата си оценка за грижите, които персоналът осигурява за нуждаещите се деца и заяви, че МЗ ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа.  

Сподели в: