Върни се горе

    Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров се срещна с посланика на Република Франция в България Н. Пр. г-н Филип Отие. Здравният министър запозна госта с най-непосредствените задачите пред екипа на министерството и отбеляза, че вече са приключени най-важните от тях - сформиран е и започва работата си Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, в ход е подготовката на стратегията за здравеопазване за периода 2014-2020 г., създаден е и Обществения съвет към МЗ. В отговор посланик Филип Отие посочи, че неговата страна подкрепя приоритетите на здравното министерство и на служебното правителство на България.
    По време на разговора бяха обсъдени и практическите възможности за развитие на двустранното сътрудничество в здравеопазването с акцент върху повишаването на квалификацията на българските лекари чрез специализации във Франция и провеждането на консултации с френски медици. Проф. Николай Петров отбеляза, че в момента около 180-200 български лекари работят във Франция като утвърдени специалисти, за което са получили шанс след проведена специализация. „Тези факти са важно признание за професионализма на българските медици и за нивото на тяхната подготовка, но същевременно загубата на тези кадри е проблем за здравната система на България“, заяви той. Във връзка с това той предложи възможността за разширяване на добрата практика за гостуване у нас на изявени френски медици, които съвместно с български екипи да извършват оперативни интервенции с висока сложност. По този начин за лечението на българските граждани държавата ни ще изразходва значително по-малко финансови средства и същевременно ще се повишава квалификацията на родните лекари, каза здравният министър.
    Двустранното споразумение в областта на здравеопазването между двете държави от 2010 г. дава отлични възможности за реализиране на подобно сътрудничество, подчерта Н. Пр. г-н Филип Отие. В тази връзка той посочи като пример съвместната работа в областта на организацията на трансплантационната дейност в България. Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров изрази увереност, че по този начин ще бъде надградена проведената през 2010-2011 г. българо-френска програма за координатори по донорство. Тогава водещи експерти от Агенцията по биомедицина на Франция, сред които д-р Кристиян Л'Амот, проведоха съвместно с ИАТ специална програма с шест обучителни модула в различни лечебни заведения-донорски бази в страната. По този начин допълнителна квалификация получиха български невролози, анестезиолози, неврохирурзи, специалисти по образна диагностика и медицински сестри.

Сподели в: