Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров присъства на церемония по представянето на първия робот за автономна дезинфекция в болница в София. „Изказвам благодарност към посолството на Кралство Дания и към Европейската комисия. Осигуряването на такива апарати е голяма подкрепа за нас и то дошла навреме. Безспорни са предимствата, които ни дават подобни устройства. Роботът спестява време, финансови средства и човешки ресурс“, коментира здравният министър. СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” е втората болница в България след УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, която получава робот за дезинфекция. Техниката е доставена по линия на общата поръчка на Европейската комисия за различни болници в Европейския съюз.

Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, обясниха от фирмата – дистрибутор на роботите за България. Те уточниха, че подобни роботи се ползват по цял свят.

В отговор на журналистически въпрос във връзка с повишаването в нивата на регистрираната заболяемост от COVID-19 и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, д-р Кацаров посочи: „Най-рискови остават събитията,  при които има струпване на голям брой хора, като сватби, кръщенета. Каквато и мярка да бъде наложена, тя ще бъде съпроводена с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати.“ Здравният министър уточни, че се обмисля да няма ограничения в капацитета за обектите, чиито посетители са ваксинирани или преболедували, или представят отрицателен резултат от проведен PCR тест. Освен това служителите им също трябва да са прекарали COVID-19 или да са имунизирани. „Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, ще се работи по общия ред, залегнал в Националния план за справяне с пандемията“, уточни министър Кацаров.

„Проблемът не е в броя на заразените хора, а в броя на заетите медицински легла. Не можем да допуснем ситуация, при която да няма легла, а хора да се нуждаят от болнично лечение. Затова се работи по осигуряване на възможност за амбулаторни диагностика и лечение на леки и средно тежки случаи на COVID-19. Това е допълнителна мярка с цел намаляване на натиска върху болниците“, подчерта още здравният министър. 

Сподели в: