Върни се горе

„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.“ Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната.
През последното денонощие новите, регистрирани случаи, са 1002, диагностицирани с 10 088теста, или 9,9 % от пробите са положителни. “На седмична база, броят на излекуваните, като трайна тенденция, е два пъти по-голям от броя на заболелите - 10454 към 5170.“
Намалява и броят на заетите легла в страната на национална база. „Заетостта на болничните легла, на национална база, е следната: 32% са заети леглата за неусложнени пациенти, 47 % е заетостта на леглата с пациенти в усложнено състояние,“ подчерта проф. Ангелов. 

За първи път от доста време в България има области, в които заболеваемостта е под 120 на 100 хиляди души, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Това са Кърджали – 87 на 100 000, Разград – 96 на 100 000 и Габрово – 113. С най-висока са Враца с 249, Русе – 245 и Варна с 238 на 100 000.“ 

В понеделник, заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, ще бъде обсъдено какъв е ефектът от връщането на най-малките ученици в клас и отварянето на детските градини и яслите. След това ще се реши кога и дали ще започне присъственото обучение на останалите ученици. „Обещахме, че ще съобщим какъв е резултатът в средата на месец януари и ще си изпълним обещанието“, посочи здравният министър. 

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов обобщи, че ваксинацията върви по план. „Общо към момента ваксинираните са около 7900. Последните два дни нямаме информация за странични явления. Имаме готовност за получаване на допълнителните бройки ваксини. Знаете, този месец се очакват още 35 000, следващия месец - някъде към 100 000 ваксини.“ От другата седмица ще започне ваксинирането в домовете за възрастни хора, учителите и помощния персонал в училищата.
Очаква се на 11 януари в България да пристигнат първите 2 000 дози от ваксината на Moderna, информира министърът на здравеопазването. Общо поръчаните дози за страната от този производител са 500 хиляди. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов поясни, че организацията за получаването им е направена.  „Тази ваксина, подобно на първата, е РНК ваксина. Има разлики по отношение на съхранението. При минус 20 градуса се съхранява, като влиза в границите между минус 15 и минус 25 градуса. Създадена е организация, като в Бул Био вече има условия за приемане, съхранение и съответно разпределение към останалите области.“
Министерството на здравеопазването работи и по плана за организирането на парламентарните избори, съобщи министърът на здравеопазването. Датата, спрямо която се изготвя той, е 28-ми март. „Тази дата е обявена от президента. Ние правим цялата организация за тази дата. Когато датата стане ясна, ние ще сме готови в рамките на няколко дни с конкретен план, който много зависи от времето. Ако датата е 28-ми март, планът ще е един, ако е април, планът ще е друг, ако е 23-ти май, планът ще е трети. Мерките, които възприемаме в този план, са както досега – отстояние, дистанция, дезинфекция, маски. Много е важно да вземем решение по отношение на карантинираните лица и хората, които са в изолация. Със сигурност ще дадем възможност тези хора да упражнят конституционно гарантираното им право на глас.“ Проф. Ангелов подчерта, че актуалността на алгоритъма зависи от това колко близо до деня на вота ще бъде направен. „Във всички останали случаи планът ще има общ характер, който няма да удовлетвори реалната ситуация и реалните нужди на хората,“ допълни здравният министър.

Сподели в: