Върни се горе

„Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на оксфордската ваксина“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за противоепидемичната обстановка в страната. Министърът обясни, че през последните няколко дни са водени тежки преговори с производителя на аденовирусната ваксина, но те не са довели до желания резултат. Въпреки усилията от българска страна доставените количества от този вид ваксина до август ще бъдат само 40% от договореното. Правителството има готовност да съдейства за доставката на ваксините, като изпрати самолет, но предложението не е прието от фирмата производител. Вместо официален отговор, от AstraZeneca е разпространено писмо до медиите, в което компанията се извинява за забавянето и уточнява, че доставки ще има, макар и в намалени количества, стана ясно от думите на министъра. Ситуацията той коментира така: „Нямаме нужда от учтивост и вежливост. Имаме нужда от ваксини. Ако в корпоративния свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни.“

Нерегулярните и намалени доставки на ваксини са причина временно да се преустановят „зелените коридори“ за ваксиниране, съобщи проф. Ангелов и допълни, че: „Кризата е световна. Решенията трябва да бъдат нестандартни, бързи и оперативни“. Във връзка с намалените доставки и неспазването на договорите от страна на производителите на ваксини министърът на здравеопазването заяви, че ще търси разговор с еврокомисар Стела Кириакидис. „Нека бъде ясно, че договорите с фирмите производители са подписани с Европейската комисия. България няма нищо общо с подписването, с темпа на доставките, нито с договарянето им. Ние сме страна, която получава количества ваксини вследствие на подписан договор от Европейската комисия, упълномощена с решение на българския парламент“, уточни още Ангелов.

Във връзка със сигнали до медиите, че липсват количества за поставянето на втора доза или, че това се случва със закъснение, разяснение даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев: „Определянето кога да бъде поставена втората доза - на 21-ви, 28-и, 70-и ден, се прави за улеснение на хората и лекарите, този интервал е препоръчителен. Поставянето на ваксината няколко дни по-късно не се отразява върху имунния отговор.“

За последните две седмици се отчита плавно покачване в броя на регистрираните COVID-19 случаи. По този показател страната ни се намира на 22-о място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, и на 5-о на Балканския полуостров, обясни главният държавен здравен инспектор. „Смъртността не следва този темп, което е положително“, обобщи той. 19 от областите в страната се намират вече в червената зона по заболяемост, а само две - в жълтата. Най-много случаи са регистрирани в Кюстендил, а най-малко в Търговище.

47% от леглата за неусложнени случаи на COVID-19 в лечебните заведения са заети. Тези в интензивните структури са запълнени на 51 %. Запазва се и тенденцията новорегистрираните случаи да са повече от излекуваните. Министърът на здравеопазването уточни, че в момента лечебните заведения не работят с пълния капацитет легла за болни от COVID-19, но имат готовност при необходимост, до 48 часа, да разкрият допълнителни легла.

Сподели в: