Върни се горе

Съсловни и пациентски организации сигнализират за проблеми в Здравната каса


 
    Липсва прозрачност в дейността на НЗОК и в разпределението на обществения ресурс за здраве от осигуровките на всички български граждани. Тази констатация направи на пресконференция в МЗ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя подчерта, че управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков отказва да информира съсловните лекарски организации, членовете на Надзорния съвет на НЗОК, парламента и МЗ за разходването на средствата по бюджета на институцията. „Този факт е обезпокояващ, тъй като касата е обществена институция, която управлява сериозен ресурс от 2.7 млрд. лв. и това са парите на всички български граждани от здравните ни вноски. Мисля, че е логично всеки един от нас да знае какво се случва там“, каза д-р Андреева. Здравният министър коментира, че когато една обществена институция се управлява еднолично, винаги има съмнение как тя се управлява и липсва контрол върху дейността й.
    Министърът на здравеопазването съобщи, че е получила информация от директори на болници, че НЗОК публикува на официалната си интернет страница информация за разплатени суми, които се разминават с данните на самите лечебни заведения. Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров даде конкретни примери в подкрепа на твърдението на д-р Андреева. Така например за първото тримесечие на тази година касата е отчела официално, че е платила на ръководената от него УМБАЛ „Св. Анна“ с над 700 000 лв. по-малко, отколкото всъщност й е изплатила. Подобна е ситуацията и с много други лечебни заведения. „Всичко това ме кара да бъда още по-притеснена. Не само, че ние не знаем какво става в касата, но и касата не знае какво става при нея“, каза министър Таня Андреева. Тя добави, че по данни на съсловните и пациентските организации и директори на лечебни заведения, Здравната каса не се разплаща към болниците за дейностите по поставянето на стентове и за ин витро процедурите. „Има проблем в касата. И ако д-р Цеков не иска да изясни на всички нас какъв е проблемът, очевидно ще трябва да дойде някой друг, за да внесе малко яснота в това какво се случва в тази толкова тайнствена институция, която управлява такъв сериозен обществен ресурс“, заяви д-р Андреева. Освен това тя подчерта, че обяснението на управителя на касата, че от резерва на институцията ще се покрият надлимитните дейности, също е притеснително, тъй като резервът е ограничен, а преразходите по редица пера са много големи. „В момента много бързо трябва да се предприемат действия за спасяването на касата и за това да се минимизира риска в края на годината да останат незаплатени дейности към лечебните заведения“, каза здравният министър.
    На пресконференцията присъстваха представители на съсловни и пациентски организации, които също изразиха притеснение за непрозрачното разходване на бюджета на НЗОК. Председателите на Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов, заявиха, че няма да започнат преговорите по Национален рамков договор за 2014г., при тази ситуация в касата. От лекарския съюз поставиха за пореден път като условие и депозирането на оставката на д-р Пламен Цеков.
Пламен Таушанов, който е представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, съобщи че на членовете на съвета са предлагани за гласуване неясни решения, а протоколите от заседанията са манипулирани. „Не искам да отговарям за това, което прави управителят на НЗОК”, каза още Таушанов.
    Д-р Таня Андреева съобщи още, че заради проблемите в НЗОК, след като проведе срещи със съсловните и пациентски организации, ще се вземе решение финансирането на кои дейности да бъде върнато в МЗ. Според здравният министър ин витро процедурите, интензивните грижи и ваксинациите са дейности, които отново трябва да се поемат от държавата и да се заплащат от министерството, както това ставаше до края на 2012г.
    На пресконференцията министър Андреева представи официално своя екип – заместник-министрите проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков, началникът на кабинета – Милена Велинова, парламентарният секретар – Янка Кюркчиева и главният секретар на МЗ – Теодора Андреева.

Сподели в: