Върни се горе

„Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание. Той взе участие в заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

По думите му част от прогнозите на експертите са, че предстоящата COVID вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че 15-16 % от хората са със завършена ваксинация, а една немалка част от населението вече се е срещала с вируса. По думите му това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните. "Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза", каза здравният министър. „За нас е важно бюджетът да бъде актуализиран бързо, защото COVID вълната настъпи по-рано, отколкото предполагахме“, подчерта д-р Кацаров. От коментара му пред медиите стана ясно още, че актуализацията на Закона за държавния бюджет и на НЗОК за 2021 г. е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените.

Прави се всичко възможно, за да не се унищожават ваксини, обясни още министърът на здравеопазването. Методиката, по която се изплащат допълнителните средства на медиците на първа линия, е претърпяла нужните промени, за да няма неясноти и спекулации.

Сподели в: