Върни се горе

Ще закупим още 100 000 дози противогрипни медикаменти - тамифлу и реленца, с които ще бъде попълнен държавния резерв във връзка с предприемане на мерки срещу разпространението на новия грипен вирус. В момента МЗ разполага с около 100 хил. такива противогрипни медикаменти, които могат да се използват само в ранен стадий на заболяване и при препоръка от лекар». Това обяви  министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев на специален брифинг на летище «София» след завръщането си от  Люксембург, където вчера вечерта завърши срещата на здравните министри на страните от ЕС. Д-р Желев информира, че необходимите допълнителни 4 млн. лева ще бъдат поискани на първото заседание на правителството. В исканата сума се включва и осигуряване на консумативи и  допълнително оборудване на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.  

          При кацането си на аерогарата в София  министър  Желев премина през термокамерите, инсталирани в залата за пристигащи пътници. Камерите измерват от разстояние температурата на пътниците и са монтирани преди няколко дни като една от   мерките за засилване на граничния здравен контрол. „Оказах се здрав”, заяви  д-р Желев пред очакващите го представители на медиите.

          България е в готовност за действие, заяви д-р Желев.  Той информира, че срещата на здравните министри в Люксембург е протекла конструктивно и основни теми са били подготовката на превенцията и лечението при евентуална зараза. Обсъдени са били конкретни решения за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки на територията на Европейския съюз и общи действия във връзка с разпространението на новия тип грипен вирус А (H1N1). На срещата в Люксембург е било договорено страните-членки да получават единна информация от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Всички министри са оценили обстановката като предпандемична и са призовали към избягване на  паника сред населението, защото грипът протича среднотежко и смъртните случаи не са толкова многобройни.

На този етап страните членки са приели да не ограничават пътуванията на своите граждани в чужбина, но са длъжни да уведомяват пътуващите за опасностите, поясни министър Желев. Всички страни членки са поели задължението да информират най-бързо и пълно гражданите си за опасностите от новия грипен вирус и за хода на неговото разпространение. „Ангажирахме се с една много сериозна комуникационна стратегия”, подчерта министър Евгений Желев. Страните-членки от ЕС са се договорили непрекъснато да обменят помежду си информация за ситуацията във всяка от държавите. „На този етап пандемия няма. Няма място за никакви тайни и хората ще бъдат информирани за всичко, което се случва”, подчерта д-р Желев пред журналистите на летище „София”. Той поясни още, че на срещата  Люксембург страните са се договорили водещите фармацевтични компании в света в най-кратък срок да разработят ефективна ваксина срещу вируса. Общо е било мнението ваксината да бъде достъпна за гражданите и затова ще се преговаря с фирмите тя да бъде максимално евтина.

„Вирусът се предава по въздушнокапков път”, подчерта  министър Желев. Той припомни, че трябва да се наблегне на превенцията, добрата лична хигиена, сред които най-важно е редовното миене на ръцете и избягване на събиранията на публични места. При наличие на симптоми гражданите е необходимо да посетят личния си лекар, който да то прати при инфекционист, призова д-р Желев. Като част от допълнителни мерки, разпоредени по заповед на министъра на здравеопазването, на всички ГКПП-та с интензивен трафик по морската, сухопътната и въздушна граница, вече за разположени екипи епидемиолози от РИОКОЗ. Те ще следят за евентуални случаи на новия вирус и незабавно ще насочват хората към предварително определени инфекциозни отделения на болниците. На преминаващите границите се раздават и листовки за индивидуалните мерки срещу новия грип. Референтната Национална лаборатория по грип и остри респираторни заболявания има постоянна готовност за приемане и изследване на проби от съмнителни случаи. Министър Евгений Желев посочи също, че е създадена организация за приемане и лечение на евентуални случаи на заболявания, предизвикани от нов грипен вирус в специализираните инфекциозни лечебни заведения. Осигурени са  антивирусни медикаменти за адекватно лечение в случай на необходимост. Изготвени и са разпратени до всички РИОКОЗ и РЦЗ в страната дефиниции на случаи и алгоритъм на поведение при съмнения в случай на заболявания. Същевременно в интернет страницата на МЗ са оповестени стъпки за действия, които гражданите следва да преприемат при наличие на грипоподобни симптоми. Посочените материали са изготвени изцяло във взаимодействие с Европейския център за контрол на заболяванията и даваните от него указанията, изтъкна министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

 

 

 

 

Сподели в: