Върни се горе

„Обновяването и модернизирането на Спешната медицинска помощ у нас е един от приоритетите на Министерството на здравеопазването и олицетворяват промените в българското здравеопазване и пътя, по който вървим – осигуряването на достъпни, качествени и достатъчни здравни услуги на всички граждани. Доволни сме, че с новата придобивка хората в този прекрасен български край и многобройните гости ще имат необходимата сигурност за собственото си здраве”, заяви министърът Евгений Желев на откриването на  новия Филиал на спешна медицинска помощ в с. Братя Даскалови, област Стара Загора. Той подчерта, че само след броени дни на центровете в цялата страна ще бъдат предоставени последните бройки новозакупени реанимобили, снабдени с модерна апаратура, с което на практика ще завърши процеса на подмяна на автомобилния парк на спешната помощ на национално ниво. „По този начин от 2007 г. досега със собствени средства и по проект на Световната банка  осигурихме  общо 425 напълно оборудвани коли, което на практика е целият автопарк”, заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Лентата на новия Филиал на спешна медицинска помощ беше прерязана от министър Желев и кмета на общината Ваня Стоева. На тържеството присъстваха областния управител Мария Нейкова, депутатът от Коалиция за България Трифон Митев, ръководители на регионални структури на МЗ. След откриването министър Желев и официалните гости разгледаха новия филиал.  Той предоставя здравни услуги на близо 10 500 жители от 23 села и е 9-та структура към ЦСМП-Стара Загора освен досегашните в гр. Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан, Мъглиж, Гурково, Павел баня и Гълъбово. До откриването му населението в община Братя Даскалови беше обслужвано от звеното на спешна медицинска помощ в гр. Чирпан, отстоящ на разстояние 40 км.

Разкриването на Филиала на спешна медицинска помощ в с. Братя Даскалови стана възможно благодарение на осигурените финансови средства от Министерството на здравеопазването в размер на 110 000 лв.  С тях са извършени строително-монтажни работи, осигурено е медицинско оборудване и обзавеждане. Допълнително на Филиала беше предоставен  нов реанимобил, оборудван с модерна диагностична апаратура и телекомуникационна  система. Във връзка с добрата медицинска практика и качественото обслужване на населението допълнително са разкрити 10 щатни бройки – 5-ма лекари и 5-ма медицински специалисти. Те осигуряват денонощни дежурства, с което значително се повишава качеството и достъпността на предлаганите здравни услуги на жителите на община Братя Даскалови. 

 

 


 

Сподели в: