Върни се горе

Министърът на здравеопазването доктор Евгений Желев откри новата база на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”.

„За пореден път в рамките на няколко дни участвам по такъв добър повод – откриване на пореден ремонтиран обект в системата на здравеопазването. Стремежът на Министерство на здравеопазването е да се създадат оптимални условията на вас, специалистите, и аз ви благодаря за това, че създавате школи и със своя труд допринасяте болницата ви да бъде гръбнакът на ендокринологията в България”, каза  министър Желев на откриването. Той подчерта, че с новата база за пациентите са създадени модерни условия на европейско ниво, които гарантират качествено медицинско обслужване.

Представители на пациентски организации на болни от диабет и ендокринни заболявания благодариха на министъра на здравеопазването и за неговия принос за навременното решаване на въпроса с осигуряването на лекарства за нуждаещите се, включително и на всички видове инсулин. Екатерина Котова, председател на Асоциацията на майките на децата с диабет и Веска Събева  от Конфедерация „Защита на здравето” подчертаха, че когато се обединят усилията на неправителствените организации и на държавата, резултатите винаги са налице.

Изпълнителният директор на Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология професор Сабина Захариева информира за нелекия път по преместването в новата сграда. Тя изрази благодарността на екипа на болницата към министър Желев за личния му принос, за да може лечебното заведение да продължи дейността си в новата база и да оказва необходимата помощ на нуждаещите се пациенти.

Приветствие по повод на радостното събитие поднесе ректорът на МУ-София - проф. Ваньо Митев.
Лечебното заведение беше пребазирано в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом” с решение на Министерството на здравеопазването. Извършени са строително-монтажни работи на трите етажа, в които бяха настанени клиниките, лабораториите, приемно-консултативните и функционални кабинети и административното звено. По линия на Заемно Споразумение със Световна банка BUL 4565 – „Проект преструктуриране на здравния сектор” бяха осигурени средства в размер на 4 557 906 лв. за проектно проучване, строително-ремонтни работи и независим строителен контрол. От страна на Министерството на здравеопазването през 2007 г. беше осигурено финансиране в размер на 600 000 лв. за целеви капиталови разходи. С тези средства бяха извършени строително-ремонтни работи на преотстъпените помещения на ІV-ти етаж - Лабораторен блок и помещения за персонала на І-ви и ІІ-ри етажи от поликлиничния блок. МЗ преведе допълнителни 650 000 лв. за обзавеждане и оборудване на лечебното заведение.

След откриването на новата база министър Евгений Желев разгледа клиниките, лабораториите и кабинетите.

На тържеството присъстваха народни представители от Комисията по здравеопазване, директори на лечебни заведения, ръководители на структури на МЗ.


 


Сподели в: