Върни се горе

„Подобряването на условията в домовете за медико-социални грижи за деца е сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването. Това е в съответствие с провежданата здравна политика  за осъществяване на Националната здравна стратегия година и днешното радостно събитие в Стара Загора е реализация на тези наши планове” - заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев на откриването на   ремонтираната сграда на Дома за медико-социални грижи  за деца в града. Д-р Желев подчерта, че Домът не е ремонтиран от създаването му през 1974 г. и няма нищо по-естествено от това в Деня на своя празник възпитаниците на дома  да имат своя повод за радост. „Домът за медико-социални грижи за деца в Стара Загора е сред най-добрите у нас, а гр. Стара Загора е естествен център на здравеопазването в цяла Югоизточна България, с много добра база и отлични специалисти и затова държим инвестициите да отиват там, където се оползотворяват най-добре”, каза д-р Желев. Той заяви, че на днешния празничен ден всички ние трябва да си пожелаем да бъдем по-добри, да не губим детското в себе си. Министърът на здравеопазването поясни, че с реализирането на двата проекта е постигнато качествено повишаване на условията за живот на децата, лекувани и отглеждани в Дома. Извършени са строително монтажни работи на сградния фонд на стойност 1 440 000 лв. и ремонт на отоплителната инсталация на стойност 326 000 лв. Средствата по двата проекта са отпуснати от Министерството на здравеопазването.

След официалното откриване министър Евгений Желев разгледа обновената и реконструирана сграда на Дома за медико-социални грижи-Стара Загора. Към момента в него са настанени 176 деца, за които се грижи специализиран персонал. С приключването на двата проекта е технологично реновирана отоплителната инсталация и е осигурено преминаване на природен газ. Подменени са котлите, горелките, бойлерите и обезопасителната инсталация, изградена е локална система за пренос за газ като част от общата система на газоподаване на гр.Стара Загора. В резултат на използването на природен газ през последния отоплителен сезон са постигнати икономии в размер на 326 000 лв. По проекта за строително-монтажни работи на сградния фонд  е изградена вътрешна среда, съответстващи на стандартите за отглеждане на деца. Значително е повишена енергийната ефективност с цялостната подмяна на дограмата с алуминиева, осъществена е хидроизолация на покривите. Санитарните помещения са реновирани, сградата е боядисана, подменени са подовите настилки.    

По повод Международния ден на детето възпитаници на Дома за медико-социални грижи за деца изнесоха празнична програма  

На откриването на Дома за медико-социални грижи за деца - гр.Стара Загора присъстваха ръководителите на регионални структури на МЗ, директорът на РЗОК, представители на неправителствени организации. Отслужен беше тържествен водосвет от свещеници на Старозагорската епархия.   

 

 

Сподели в: